Kronikë e letërsisë (Timeline)

Letërsia është pjesë e kulturës sonë. Shumë shkrimtarë kanë provuar, por disa kanë privilegjin, të bëjë pjesë në letërsinë botërore. Këtu është një kronikë të shkurtër nga shembujt më të rëndësishme letrare. Një vështrim që ju të merrni për të lëvizni nëpër dhe klikoni mbi “Harta e Faqes”. Thjesht zgjidhni titullin e dëshiruar me miun tuaj për të marrë në një përshkrim të detajuar në Wikipedia.

Ju uroj shumë argëtim dhe interesante njohuri.

Gjithashtu mjaft interesante: luajti Letërsi Botërore me Playmobil letërsia Sommers bota për të shkuar

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

E Majta: Ku kemi ardhur nga, kush jemi ne…

Kur lexuar Draft Programi i së Majtës Kam ardhur me idenë, ilustrojnë historinë e lëvizjes punëtore në një afat kohor të shkurtër. Kjo nuk ishte detyrë e lehtë… Rezultati është një përmbledhje përafërt e ngjarjeve kryesore, ku mora tekstet e themelimit të Wikipedia.

Thjesht klikoni në imazhin:

Më mirë se në Hidhe programit në Seksionin I. është përmbledhur, Unë nuk mund të formulojë atë.
Kështu që këtu përsëri Seksioni I i projekt programit:

Die Linke është e lidhur me pozicionet e majtë-demokratike dhe traditat e socialist, Social Demokratike dhe komunist punëtorëve lëvizjes dhe lëvizjet e tjera emancipuese nga. Ne kombinojnë përvojën politike nga Republika Demokratike Gjermane dhe Republikës Federale të Gjermanisë.

Revolucionet borgjeze e të 18. dhe 19. Century kërkuar lirinë, Barazisë dhe vëllazërisë kundër dogmës fetare dhe privilegjet e fisnikërisë. Humanizmi dhe Iluminizmi, Të drejtat e njeriut dhe demokracia ishin përcaktuese e lëvizjes punëtore dhe lëvizja e grave. Ata bënë thirrje për realizimin e drejtësisë dhe lirisë për të gjithë njerëzit. Por vetëm çlirimin nga dominimi i kryeqytetit realizon perspektivën socialiste e lirisë dhe barazisë për të gjithë njerëzit. Kjo ka qenë veçanërisht teoricienët socialiste Marksi dhe Engelsi demonstruar.

Im 19. Century organizuar veten në Sindikatave. Ata vazhduan shfrytëzimit nga rezistenca ndaj kryeqytetit, për të zbatuar interesat e tyre. Ata luftuan për të punuar më të mirë- dhe kushtet e jetesës, për të ardhura më të larta dhe të drejtat e pjesëmarrjes. Ata formuan kooperativave dhe shoqatave, për të bërë e përditshme dhe të kohës së lirë solidaritet dhe kulturë- dhe për të realizuar pretendimet e arsimit. Me rritjen e politizimit të ambientit të punës, lëvizja klasës punëtore zhvilluar edhe grupet e tyre politike të interesit. Këto ishin nga pushteti shtetëror me karrota dhe rrinë, luftoi dhunshëm me reformat sociale dhe Ligjin Socialiste. Megjithatë, Demokracia Sociale ka qenë në prag të 20. Century Gjermania në një forcë e fuqishme politike dhe kulturore, Traditat e të cilit ne po ndërmarrim.

1914 ndarë luftës Demokracia Sociale gjerman. Udhëheqja SPD mbrojti politikën e demarkacionit nacionaliste dhe në fund votoi për luftën. Kohezioni evropian i punëtorëve për paqe u braktis. Kundër këtij zhvillimi katastrofike të demokracisë sociale gjermane kontribuar përveç rezistencës tjetër shumë Karl Liebknecht dhe Rosa Luksemburg, kanë paguar me jetën e tyre. Revolucioni gjerman i 1918/19 ishte një revolucion socialist, e cila ishte vënë poshtë me ndihmën e udhëheqjes Social Demokrate. Qëndrimet kontradiktore ndaj revolucionit në Gjermani dhe më pas Bashkimi Sovjetik thelluar ndarjen në lëvizjen punëtore. USPD, KPD dhe lëvizjet Socialiste Left janë po aq të trashëgimisë historike të së majtës, si historinë e demokracisë sociale.

Pas humbur Luftës së Parë Botërore, Gjermania u rrit verës 1919 në një luftë të përgjakshme civile, e mijëra të vdekur dhe kërkoi lënë hidhërim të madh. Pasojat ishin dramatike. Pas ndarjes në lëvizjen punëtore lehtësuar rritjen e nazistëve dhe penguar rezistencën e përbashkët për marrjen e tyre. Mundësimin Akti Hitleri në vitet 1933 i dha fund demokracisë Weimar. Rezistenca e komunistëve, i Social Demokratëve, i sindikalistët dhe të tjerët kundër barbarizmit tani fillestare naziste ishte përfundimisht i pasuksesshëm. Shumë prej tyre kanë qenë të vrarë nga nazistët, të tjerët u ul në burgjet dhe kampet ose ishin në arrati.

Barbarizmi dhe kriminel lufte i nazistëve gjermanë shkatërruar të gjithë Evropën. Pas luftës, kanë qenë nën ndikimin e fuqive fituese SHBA dhe Bashkimi Sovjetik në Evropën Perëndimore borgjeze demokracitë me qëllim kapitalist ekonomik dhe në Evropën Qendrore- Vendet e ndërtuar dhe Lindore, me pretendimin socialist.

Mbeti në Gjermaninë Perëndimore, si në vendet e tjera të Evropës Perëndimore, Përpjekjet socialiste riorganizimit pas luftës pa sukses. Partia Komuniste ishte në 1949 ekspozuar themeluar Republika Federale e Gjermanisë represionit të dobët dhe në rritje, 1956 KPD u ndalua. SPD mbeti gjatë “Epokë Adenauer” in der Opozitës. Nga 1959 ia dha për të trajnuar për të trajnuar idetë e tyre duke treguar një përtej riorganizimin kapitalizmit të ekonomisë dhe shoqërisë në.

Ndër përvojat e njerëzve në Republikën Federale u rritjen e mirëqenies sociale, në pjesën gjithashtu kishte shtresat e ulëta të shoqërisë, dhe një demokraci parlamentare. Por në të njëjtën kohë ka vazhduar struktura autoritare dhe autoritare. Që nga viti 1960, një opozitë ekstra-parlamentare kritike sociale të zhvilluara. Kjo ishte një lëvizje për më shumë demokraci, kundër prirjeve autoritare, për të jetesës të tjera, për më shumë vetë-realizimin e individëve, kundër mediave- dhe fuqia e kapitalit.

Sindikatat vënë në konfrontime të vështira të zhvilluar rritje, Duke punuar reduktim kohë dhe përfitime të përmirësuara të mirëqenies sociale nga. Më shumë demokraci duhet të jetë e mundur në ekonomi dhe shoqëri. Megjithatë, përvojat e këtyre betejave tregojnë, se demokracia përfundon në një shoqëri kapitaliste në portat fabrikës dhe dyert e dyqaneve. Mosmarrëveshjet përhershme janë të nevojshme, me respektin për dinjitetin njerëzor, për të siguruar kushte të pranueshme të punës dhe të drejtën e privatësisë në fabrikat.

Lëvizje të grave të reja s formuar, urdhër kundër patriarkal, Gratë luftojnë strukturave shtypëse dhe diskriminuese në sektorin publik dhe privat. Në rrugën për të ndryshuar në marrëdhëniet gjinore, me qëllim të një shoqërie gjinore të barabartë, barazia mes burrave dhe grave provuar të jetë një hap thelbësor.

Lëvizja mjedisore doli dhe u ul për një prodhim të natyrës miqësore- dhe mënyra e jetës dhe kundër përdorimit të energjisë bërthamore. Grupet internacionalist mbështetur lëvizjet çlirimtare në Afrikë, Amerika Latine dhe Azi, duke diskutuar për një bashkëpunim solidare për zhvillim.

Lëvizja paqe bëri thirrje për çarmatimin, sidomos eliminimi i armëve të shkatërrimit në masë. Ajo mbështeti dhe formësuar politikën e detantës, i cili arriti në vitet 1970 dhe 1980, zbutur konfrontimin rrezikshme të periudhës së pasluftës dhe për të zbutur të tilla. Kryetari SPD dhe kancelar federal Willy Brandt lidhur me paqen e tij- dhe detantës paraqitur me vetëdije të kuptuarit e parë të demokracisë sociale, duhet që njerëzimi dhe lufta janë reciprokisht ekskluzive dhe të jetë mënyra më demokratike e ndryshimit shoqëror. Ai u dha Çmimin Nobel të Paqes, më vonë sekretar i përgjithshëm i Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik Mihail Gorbaçov. Kjo bëri thirrje për nga gjera ofertat çarmatimit dhe tërheqjen e trupave sovjetike nga Afganistani 1988 re të menduarit në.

Në Gjermaninë Lindore, eksperimenti Socialiste karakterizuar historinë e jetës së njeriut në një mënyrë kontradiktore. Shumë gjermano-lindorë u ul vetë 1945 për ndërtimin e një rend më të mirë shoqëror dhe për një paqedashës, anti-fashist Gjermania një. Në prill 1946 u themelua Partia e Unitetit Socialiste të Gjermanisë. Bashkimi i SPD dhe KPD u justifikua nga rezistenca e përbashkët kundër fashizmit. Por ai ishte bërë nën presion. Shumë socialdemokratët, që e kundërshtuan atë rezistencë, u persekutuan. Megjithatë, pjesa më e madhe e komunistëve dhe shumë anëtarëve dhe funksionarëve të SPD mbështetën bashkimin. Ajo duhet të jetë një mësim nga dekada e ndarjes së lëvizjes punëtore gjermanë.

Ndër përvojat e njerëzve në Gjermaninë Lindore përfshijnë eliminimin e papunësisë dhe pavarësinë ekonomike të grave, varfëria gjerë tejkalimin, një sistem gjithëpërfshirës të sigurisë sociale, një shkallë të lartë të barazisë sociale në arsim- dhe shëndetësor dhe kultura. Në anën tjetër ishin përvoja e abuzimit të shtetit dhe lirive të kufizuara. Përpjekje të mëdha për reforma u bllokuan autoritar përsëri pas një kohe të shkurtër. Demokracia ka mbetur në rrugën e duhur, dhe një orientim ekologjik nuk kishte asnjë shans. Centralizimi i vendimeve ekonomike dhe forma burokratike e planifikimit dhe menaxhimit të ekonomisë kombëtare, si dhe kufizim ndikim të gjerë të pavarësisë operacionale çoi në një vonesë të gjatë Innovations- dhe performanca. Kështu, tërheqja e modelit ekonomik të RDGJ ra. Ajo është bërë e qartë: Një përpjekje socializmi, nuk projektuar nga shumica e madhe e popullit në mënyrë demokratike, por nga një shtet- dhe udhëheqja e partisë është e kontrollit autoritar, duhet herët a vonë të dështojnë. Pa demokracia nuk socializmit. Prandaj, një pjesë e konsensusit themelimit të PDS - një shenjë paralajmëruese e partive të majta - pushim i pakthyeshëm me stalinizmin.

Një pjesë e lëvizjes së të drejtave civile në RDGJ, duke përfshirë edhe reformatorët dhe reformatorëve brenda SED, u ul në vjeshtë 1989 për një paqësore, demokratik, Zgjimi sociale dhe mjedisore dhe ndryshimet politike në një socializmit më të mirë. Por 1990 dështuar këtë projekt. Ai pati sukses sa më pak, zbatuar një rithemelimit demokratike të Gjermanisë së bashkuar. Një anëtarësimit thjeshtë dhe e dhimbshme për shumë njerëz rrëzimin sociale ishin nga zgjimin demokratik në Lindjen e. Nga njëra anë ka pasur një fitim në të drejtat demokratike, Liria individuale, sundimi i ligjit dhe vrima ndërkombëtar të sigurisë. Nga ana tjetër një rënie ekonomike dhe sociale e shumë rajone të Gjermanisë Lindore dhe Gjermanisë Lindore përvetësimi pronë shtetërore nga korporatat multinacionale duke përdorur Treuhandanstalt.

Në Gjermani të bashkuar, arritjet dhe përvojat e gjermano-lindorëve nuk janë përdorur. Në një proces të vështirë dhe madje kritike shkoi nga ish SED, Partisë së Socializmit Demokratik jashtë. Ata shpallur veten si një forcë e pavarur dhe rrit më të fortë me pretendimin e saj, Për të përfaqësuar interesat e njerëzve në Gjermaninë Lindore politikisht. Përpjekjet e tyre, Për të tërhequr njerëzit në Gjermaninë Perëndimore, por pati pak sukses.

Die Linke në Gjermani ka qenë prej kohësh në mbrojtje. Ajo ishte e dobët dhe të margjinalizuar, dhe kur ata kërkonin ndryshime politike brenda Demokracisë Sociale, mundësitë për veprim ishin shumë afër. Pjesë të majtë u ul në të Gjelbërve ose organizata të vogla socialiste dhe komuniste. Shumë aktive në sindikatat dhe lëvizjet e tjera sociale të kishte lënë asnjë lidhje në një parti.

Projekti “Red-Green”, mirëprit nga shumë me pritshmëri të larta, i zhgënjyer nga 1999, sepse objektivat sociale dhe mjedisore nënshtrojë interesat e kapitalit dhe hapi derën për misionet ndërkombëtare luftarake të ushtarëve gjermanë. Në rrezikshëm përshpejtojë SPD dhe Aleancën 90 / Të Gjelbrit përballet i parimeve të drejtësisë sociale, qëndrueshmëria ekologjike dhe interesat e shumicës së popullsisë në një botë paqësore nga. Die “demokraci e re sociale” të qëndrojë për çmontimin e shtetit social dhe rishpërndarjen nga poshtë lart. Das “Hartz IV”-Akti dhe Axhenda 2010 çoi në pushim përfundimtar të shumë njerëzve sociale dhe të majtë të njëjtit mendim me SPD dhe zarzavate, dhe zhvillimin e një force të re politike, Alternativa Zgjedhor për punë dhe Drejtësi Sociale (PRESS).

Në 2007 Linkspartei.PDS vendosura dhe WASG janë bashkuar partinë e re të majtë. Ne ftojmë të gjithë njerëzit, që duan një politikë të ndryshme dhe një botë më të mirë, që mbrojnë lirinë dhe barazinë, për emancipimin dhe drejtësi sociale, për solidaritet ndërkombëtar, Paqja dhe Ekologji.

Ka alternativa për politikat mbizotëruese dhe në sistemin kapitalist, ndaj krizave saj dhe padrejtësive: një shoqëri në harmoni me natyrën, e cila është e bazuar në lirinë dhe barazinë, një shoqëri pa shfrytëzimi dhe shtypja. Ne duam të fitojmë së bashku.

Unë shpresoj, ju lexoni atë me interes…

Për argëtim ende një video të vogël për Osteraktion tonë:


Shkarko Video ose MP3

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

Kjo faqe punëson Wavatars plugin nga Shamus Rinj.