Shtatë milion vjet të evolucionit të njeriut …

Përshëndetje Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

KOLLEG88: Matter dhe mendjen…

Mutacion dhe përzgjedhja. Që nga Darvini ne e dimë,se fitorja e fortë dhe të dobët të humbasë. por mjerë, në qoftë se ndryshimet e mjedisit! Pastaj, papritmas, fituesit janë të vdesin jashtë dhe të mbijetojnë Mick Rigen. Në fazat e evolucionit të konkurrencës me bashkë-operative fazat e integrimit janë vazhdimisht në ndryshim nga. Por mbarështimi i pasardhësve vështirë se do të ishte e mundshme pa sakrifikuar nënën dashuri.

përparimi material, Konkursi arritje, sukses- dhe fuqia e të menduarit në njërën anë – dëshira për bashkëjetesë paqësore, gegenseitiger lnspiration und geistigem Wachstum auf der anderen. Ne kemi nevojë në ekonominë globale më konkurruese ose më shumë partneritet – ose të dyja duhet të jetë i balancuar? Raporti midis fitimit, fizibilitetin teknik dhe përgjegjësi morale për të kompensuar? Si mund të konkurrenca e lirë të ndahen efektet e saj pozitive?

Përshëndetje Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

Inxhinieri gjenetike do të ndryshojë gjithçka Forever - CRISPR …

Çfarë do të duket e ardhmja jonë – kjo është pyetja e madhe.

foshnjat projektuesi, fundi i sëmundjeve, njerëzit të modifikuar gjenetikisht, jeta e pafund… versionet Science fiction janë papritmas reale… E vetmja, ne e dimë me siguri, është, se gjërat do të ndryshojnë në mënyrë të pakthyeshme.

Një video në vizionet e mundshme (anglisht, Titra gjithashtu gjermane)

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

alfa-Forum: Prof. Dr. Joachim Bauer, Neurobiologist dhe mjeku

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

Etika ose buxhet – Janë vlerat vetëm vlerat tona këmbimit?

Edhe pse video 2 Orë dhe 50 Merr minuta, ishte ajo aq interesante, që unë bëmë prijësa në fund …

Kur ai arrin?

Një përqind e njerëzimit zotëron më shumë se pjesa tjetër në planet. Këto fakte kanë të bëjnë me sistemin ekonomik mbizotërues, Kjo përfiton në mënyrë të veçantë ato, i pasur. Ajo është fjalë për fjalë perandoria e tyre, dhe çdo gjë, çfarë po ndodh në këtë fushë, ka qenë gradualisht sjellë nga të pasurit në mënyrë ligjeve, Për të gjykuar pikëpamjet dhe planet.

Me demokracinë ka pak për të asgjë për të bërë për të bërë, vetëm një maj se masat kundër mos shprehem hapur, për të parandaluar një rebelim të gjithë botën. Maskoj dhe mashtrimi për këtë arsye është një nga shqetësimet kryesore të elitave obscenely pasura, statusi i saj elitist është i bazuar ekskluzivisht në zero para presjes dhjetore.

Çfarë mesatare qytetarët Joe thjesht do të përshkruajnë si shpërndarjen e padrejtë të shërbimeve të transportit të mallrave në botë, është shitur nga elitat si ligjet e tregut. Ajo është gjithmonë një treg abstrakt, i cili është përgjegjës për të gjitha zhvillimet negative. Në këtë treg ju duhet të besoni si një fe. Tashmë që në pyetje, ngjall dyshime dhe është emërtuar një heretik.

Për treg vetëm ka vlerë, çfarë mund të bëni të holla, çfarë premton fitime, dhe atje nuk është një produkt, për shembull, etika, me të cilën mund të veprojnë. Etika mund të jetë në treg nuk të blerë ose shitur, dhe njeriu modern kështu nën kapitalizëm duhet të vendosë gefälligst! Etika ose buxhet?

Vetëm ai me të vërtetë ka nevojë? Nuk mund të sjellë etikën dhe buxhetin nën një çati? Dhe vlerat tona janë vetëm vlerën e tregut?

Ne kërkojmë këto pyetje për katër mysafirët tanë të edicionit të dytë të pozitave:

-Prof. Dr. Athanasios Giannis, Drejtor i Institutit të Kimisë Organike të Universitetit të Leipzig,
-Peter King, rreth 20 Vite solli projektet e zhvillimit të ujit për Bankën Botërore,
-Ernst Wolff, Autor i librit “Botërore pushtet FMN – Kronikë e një bastisje”,
-Albrecht Müller, Ekonomist, Ish-menaxheri i fushatës e Willy Brandt dhe kreu i portalit alternative lajmeve NachDenkSeiten.

Më shumë video në KenFM

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

Si Evolution punon – Video shpjegon atë …

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

puzzles fjalëkryq të Charles Darwin …

Lösung

Lösung

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

Zhvillime-Hip-Hop …


Evolution
Evolucion

Der Anfang liegt im Dunkeln.
Dann gab es einen Knall!
Als Ursprung angesehn,
entstand das Weltenall!

Und aus dem vielen Staub
entstanden all die Sterne.
Die Sonnemit Verlaub
bildet sich in ihrem Kerne.

Und die Erdeunser Planet
entsteht vor 5 Milliarden Jahren.
Erst da wird sie konkret
und wird ihre Form bewahren.

Elemente aus dem Weltall
vereinen sich auf der Erde.
Ergebnis eines kosmischen Zusammenprall,
zum Planeten sie nun werde.

Es begann die chemische Evolution der Elemente,
Moleküle verbanden sich als Polymere.
Kohlen-, Stick-, Wasser-, Sauerstoff und Schwefel war die Komponente,
durchbrach die stoffliche Barriere.

Der Sauerstoff fehlte noch in der Atmosphäre,
die Grundlage des Lebens noch nicht bestand.
Die UV-Strahlen der Sonne bildeten eine Barriere,
erst die Dissoziation des Wassers sie überwandt.

Proteine und Nukleine konnten sich nun bilden,
die DNA speicherte die Information.
Leben war möglich in neuen Gefilden
und Fortpflanzung war möglich pro Generation.

Stabilität ergab eine Zellmembran.
Stabil war auch der DNS-Code.
Die Mutagenität brach der Vielfalt Bahn,
Leben war von nun an Gebot!

Auf Reize der Umwelt muss jede Zelle reagieren.
Neues aufnehmen, Altes ausscheiden,
im Kontrast zur Umwelt sich ausbalancieren,
für selbstständiges Leben sich entscheiden.

Vielzelligkeit entstand vor 700 Millionen Jahren:
Tiere im Wasser und Pflanzen an Land.
Differenzierung sie nun erfahren,
das Leben erschien in neuem Gewand.

Doch der Code des Lebens bleibt dabei gleich,
jede neue Art greift zurück auf Bewährtes.
Veränderungen nur in kleinem Bereich,
die ökologische Lücke beschert es.

Das Ganze ist mehr als die Summe der Teile,
der Zufall führt dabei immer wieder zum Sprung.
Die Natur kennt keine Langeweile,
sie bastelt an der Lebensgestaltung.

Das ist das Prinzip der Evolution.
Kann man es auf Kultur übertragen?
I dont di – glaub manchmal schon,
sollte einen Philosophen fragen!

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

Gjuha si një komponent themelor i evolucionit të njeriut …

I ulur në kompjuterin tim dhe të shkruani një artikull. Ajo që unë e përdorin janë fjalë, I dërguar me anë të mesme të ri të komunikimit të Internetit nga tryezën time në të gjithë botën. Fjalë janë pjesë e gjuhës, e cila ka evoluar në rrjedhën e evolucionit në Mishërimit. E gjitha duket kaq e thjeshtë – i cili mendon se pas rreth gjuhës …

filozofët, si psh. Ludwig Wittgenstein (1889-1951), kanë filozofinë e logjikës, gjuha dhe ndërgjegjja bërë mendime. Ne njerëzit janë vetëm qenie e në këtë planet, komunikues bien dakord mbi gjuhën. Në rrjedhën e zhvillimit, të ketë të paktën për 6.000 Gjuhë të formuar. Dhe për këtë arsye komunikimi mes kulturave të ndryshme nuk është gjithmonë e lehtë.

Tani kam lexuar një libër nga Michael Tomasallo mbi “Origjina e komunikimit njerëzor”(Origjina e komunikimit njerëzor, Cambridge / London 2008), Çfarë hipnotizuar mua!

çfarë ndodh, kur të vij në një kulturë të huaj dhe nuk e kuptojnë gjuhën? I bëj gjeste dhe provoni, për të bërë mua një anëtar i një kulture tjetër nga kursi. Ndonjëherë ato janë gjeste të thjeshta duke treguar, ndonjëherë ka më shumë simbolike, portreti gjeste. Gjithkush e di se nga pushimet e tij. Dhe që këtu të tregojë strukturën themelore të edukimit gjuhësor evolucionit.

Tomasello përshkruan në librin e tij, si vegjël me 11-12 fillojnë muaj, për të kontaktuar me gjeste duke treguar në komunikim me mjedisin e tyre. Ai krahason kërkime empirike në primat (shimpanzetë, majmunë) dhe foshnjat. Dhe ka dallime të rëndësishme, të cilat janë formuar në rrjedhën e evolucionit.

Pa diferencuar kuotë Ausssagen Tomallas direkt, Unë thjesht përshkruaj, Ajo që ka mbërthyer në kokën time pas leximit për mua kuintesencë:

Edhe primat kanë fëmijë të tillë të rinj në repertorin e gjesteve treguar. Por primat mbeten në ndërveprimin e tyre kryesisht në nivel individual janë. parë një zog në sy mbi sinjalet e komunikimit nuk është e mundur për ta, por ndoshta fëmijët. Në sjelljen sociale të primatëve të ndjekur kryesisht në grupe, por veprimi i tyre nuk është planifikuar – ata janë të interesuar vetëm në të hahet pre individual. Fëmijët, megjithatë, të veprojë shumë më komplekse: ata e dinë parimin e ndihmuar dhe pjesëve. qëllimi i tyre social qëndron në komunikim bashkëpunues. Përveç gjeste të thjeshta duke treguar gjeste simbolike më vonë janë shtuar, duke lejuar marrëdhëniet komplekse në ndërveprimin.

Kërcejnë të gjuhës: Primat lëshojnë tinguj. por më së shumti ata janë bërë jo më shumë se tre sekuenca telefonike. Por se ata nuk ndjekin qëllime të përbashkëta. Komunikimi njerëzor është shumë më komplekse, sepse ajo gjithashtu përfshin aftësitë dhe motivimet qëllimshmërisë përbashkët.

Veçanërisht interesante në lidhje me librin është teza e frymës bashkëpunuese të komunikimit njerëzor, lidhur me një ndihmë të ndërsjellë dhe pjesë. Pas pre përbashkët gjuetia ishte e ndarë midis të gjithë. Një hap evolucionar kuantike në krahasim me primatët …

Hmmm, kur krahasoj se me zhvillimin global e sotme – Nuk ka më të përbashkët …

Edhe në qoftë se ne të gjithë të shkojnë nëpër, si individë kursin evolucionar të gjuhës të gjithë arsimit në jetën e tij përsëri, Mbetjet Pyetja, si komunikimi ynë është përcaktuar ende internetin nga këto parime për të ndihmuar të ndërsjellë dhe shkëmbimin e … ?

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   

Mendime mbi evoluimin e njerëzimit …


Një podcast filozofik me Background moderne… vetëm kontrolloni it out!
(1)
I ulur në kompjuterin tim dhe të përpiqen, Unë vetëm të imagjinohet një herë, si shkon me njerëzit në mënyrë…

Së pari, unë imagjinoj, Unë kam qenë në një shpellë, dhe jam një nga njerëzit e parë. Emri im është Homo Sapiens dhe ne jemi në periudhën para ca. 60.000 Vite. Kjo nuk është shumë kohë më parë, duke pasur parasysh, se para të tokës 4,6 Miliard vjet më parë.
Paraardhësit e mi kanë ardhur në një udhëtim të gjatë nga Afrika në hendek afrikane në Evropë – shumë ngadalë, vetëm 5 km per brez ata kanë emigruar.
Dhe tani unë ulem këtu në grupin tim, si rezultat i fatit dhe të detyruar: Rastësisht gjenet e mia dhe dhunë e mjedisit tim. I kanë përshtatur veten dhe mund të mbijetojnë.
ecje im drejtë lejon mua, të ndjekur kafshët në grupin, dhe përdorimin e mjeteve më solli zjarrin. Nëpërmjet një nofull im i fuqishëm mund të shfrytëzojë mish gjuajtur mirë, dhe truri im unike më jep lirinë, jo vetëm për të qenë pjesë e natyrës, por edhe për përdorimin e natyrës në kuptimin tim. Por ne ende gjithmonë jetojnë në kufirin e urisë. Gjuetia është rraskapitëse dhe jo gjithmonë të suksesshme.
Ne mbledhjen e fruta nga pemët dhe fara, të cilat plotësojnë dietën tonë dhe të na mbajtur ndonjëherë mbi ujë.
Ne kemi një strukturë të fortë në grup. Sigurisht ka nganjëherë janë grindjet në grupin tonë, por ajo që ka rëndësi është lindja e të vegjëlve, duke mbijetuar grupin tonë dhe të jenë të gatshëm për ndeshjen e konkurrencës.
Dhe ne t'i varrosin të vdekurit tonë, ajo që na dallon nga kafshët.
Natyra e përcakton jetën tonë, dielli, akull, bora dhe shiu.
kafshët, ne gjueti, janë bazë e kulturës sonë: ne pikturuar fotografitë e tyre në muret e shpellës.
E kaluara ka vdekur tonë dhe të ardhmen është çështja e suksesit në gjueti.
Cili do të jetë: ne nuk e dimë. Motoja jonë është e thjeshtë: mbijetoj!

(2)
Në mijëvjeçarë vijim kemi bërë shumë qytetërime të parë në Azi, Afrika dhe Amerika.

Përmbytjet periodike bërë toka pjellore, ku bujqësia intensive do të mund të operohet. Pra, ne kemi qenë nomade gjuetar-mbledhës për fermer dhe. Për ndërtimin e digave të ujitjes dhe gjithashtu një organizatë social u bë e nevojshme. Shpërndarja e tokës pjellore pakët dhe ndarja e përdorimit të ujit e nevojshme një administrative dhe gjyqësore. Ajo filloi një ndarjen e njerëzve në grupe të ndryshme me të drejta të ndryshme, një ndarje në sundimtarët dhe vendosi.
Një aksioneve të grurit është e nevojshme për rastet e mungesës së përmbytjeve. Organizata magazinimit kërkohet dhe planifikimi. Për të llogaritur kalendarin valën u zhvillua, presupozuar e njohurive të matematikës dhe astronomisë. Matematika është e nevojshme edhe për ndërtimin e qyteteve.
Shoqërues forma organizimi politik origjinën në pothuajse të gjitha qytetërimet një hierarki fetare, imperator përkulur përdorur si kundër perëndive. Normat sociale janë hedhur poshtë si një ligj. e ashtuquajtura Kodi i Hamurabit është i njohur në të lashtë babilonase Perandorisë. Në 280 Aforizëm i rregulluar aspekte të drejtës civile, lidhin dënimin- dhe E Drejta Administrative. Ajo dhënë vendime të shumta individuale, të cilat dallohen shpesh nga fortësi të lartë.
Ne njerëzit ishin gjithmonë pas një parim organizues. Një mënyrë për të stabilizuar strukturën shoqërore dhe redukton frikën tonë individuale.
Trigger për shumë zhvillime kulturore ishte besimi në jetën pas vdekjes dhe konsekuent në zhvillim Totenkult, ishte aq e zhvilluar fuqishëm në mesin e egjiptianëve, që njerëzit e punësuar tërë jetën e tyre me sqimë e varrit të tij.
Në mitit tradicional fetar, ekzistenca e njerëzve është miti i lidhur me botën e perëndive.
Në fushën e Egjiptasve – si në kulturat e tjera – secili kishte tempullin e vet, Perëndisë, qëndroi në statujat e perëndive përkatëse.
Gjuha sumeriane Eposi i Gilgameshit është feja exhaustively. Është në lidhje me të kuptuarit e botës, Deklarata Botërore dhe për të përballuar me botën, jetojnë së bashku me njerëz të tjerë dhe në këtë mënyrë për të përballuar jetën e tyre. Ne njerëzit të gjejnë një mënyrë përmes jetës.
Dhe nuk është gjithmonë frika, i cili na komplikon një mirëqenie apo lumturi. Frika për të ardhmen, frika e vdekjes vetë. Me frikë nuk mund të jetë i lumtur apo i lirë.

(3)
Shumica e religjioneve të antikitetit ishin politeiste – Disa fe e antikitetit ishin monoteist si Judaizmi, dhe më pas Krishterimi dhe Islami.
Feja na mundësoi, prania jonë për të jetuar, si, ndërsa ne presim të njëjtën kohë për një të ardhme më të mirë në jetën e përtejme. Një natyrë të pafundme dhe të mirë, vetëm një qenie hyjnore, na do për çdo gjë, na shpëton nga vetmia, frika dhe natyrën e fundme të jetës sonë. Ne do të shohim të dashurit tanë në jetën e përtejme. Çfarë një ngushëllim! Dhe për të shpëtuar, ne vetëm duhet të besojnë – besimi në Zotin dhe përulësi, e cila është e bazuar në të kuptuarit e nevojës dhe vullnetin për pranimin e rrethanave – a detyruar vetë-nënshtrimi.
Me paraqitjen e filozofëve të parë në Greqinë e lashtë me ca. 500 v.Chr. tani diçka krejtësisht të re: ata nuk duan shpëtimin përmes një qenie më të lartë, tjetër – përkatësisht të arrijë Perëndinë, por kërkojnë shpëtim nga vetë, për shkak të dijes së tyre, Arsyeja e vet. Filozofinë e biznesit të qytetarëve të lirë në Athinë u operuar, e meshkujve, të cilët ishin të pasur, kishte kohë dhe kohën e lirë dhe sigurisht skllevërit e tyre! (me disa përjashtime, si Sokrati apo Diogenes).
Së pari ata donin një nivel minimal të njohurive për botën, në të cilën zhvillohet jetën tonë, dhe të marrë instrumentet e dijes.
Për më tepër, ata kërkuan rrugën e drejtë të jetesës së njerëzve, etika praktike. Dhe së fundi, çështja e urtësisë, për të kapërcyer frikën dhe të jetojnë një jetë të lumtur dhe të lirë të jetë e mundur.
grekët (sidomos në stoicizëm) provoni thelbin e botës sidomos në thelbin e saj të brendshëm të harmonisë, për të parë të njëjtën mënyrë miqësore dhe të bukur, dem “hyjnor”, atë që ata e quajnë Cosmos. Kjo hyjnore nuk është një qenie personale, por rendi botëror, universi si një e tërë. Kjo mënyrë e mrekullueshme e gjërave është edhe i grekëve “Krishti” quajtur. Nëse dikush imagjinon botën si një harmonike gjallesat është, kështu që universi është i pajisur me animuar dhe ndjeshmëri dhe arsye. Çdo gjë që ndodh, bëhet si duhet dhe qëllimi përfundimtar i jetës është, për të gjetur vendin e saj të duhur në mënyrë që. Kjo është e gjitha në lidhje me përshkrimin e Cosmos, Organizimi dhe harmonia e tij – jo te çrregullimeve te tilla si p.sh.. fatkeqësitë natyrore.
Për t'u lidhur me Cosmos ose eiunzuordnen në të ishte për të drejtuar ndonjë veprim të barabartë, parimi i çdo morali dhe çdo politikë. Në mënyrë të veçantë, ajo erdhi, për të arritur në jetën praktike në harmoni me harmoni, për të gjetur vendin e saj të duhur në e tyre, drejtë e secilit të gjithë.
Në sytë e stoikëve greke (si në disa raste Budistët) është gjendja e njeriut, sidomos të dy gjëra bllokuar: kapur në të kaluarën dhe të shqetësuar për të ardhmen. Ne vazhdimisht të humbasë nga momenti dhe nuk mund të gëzojnë plotësisht këtë. Prerje kështu që ju duhet dy: frika për të ardhmen dhe kujtesa e vështirësitë e së kaluarës. Ky i fundit nuk ka të bëjë më shumë, ish-jo. Pas Epictetus jeta e mirë është një jetë pa shpresë dhe frikë, në të cilat një është pajtuar për ekzistencën e saj dhe bota, si ajo ekziston, pranuar plotësisht.
Filozofia Stoic mbetet anonim dhe të papërcaktuar. Për ata, vdekja është vetëm një tranzicion nga një shtet personal në një gjendje të shkrirjes me kozmosin, ku kemi humbur individualitetin tonë.

(4)
Dhe këtu tani të vendosur në fund të krishterimit dhe mundi filozofinë greke. Krishterimi me të vërtetë na premton gjithçka, ajo që ne duam: një pavdekësi fund personal, dhe me shpëtimin e të afërmve tanë. 15 Shekuj është krishterimi dominojnë botën perëndimore! Në krishterim, arsyeja ka vendin. Arsyeja është këtu, por, për të kuptuar tekstet e mëdha të Ungjijve, interpretuar mesazhin e Krishtit. Kjo vlen, për të kuptuar natyrën si krijimit të Zotit dhe për të interpretuar. Këtu besimi merr vendin e arsyes: Kjo nuk është aq shumë në lidhje me, të mendojnë me veten e tyre, por të besojnë në një tjetër. Përulësia është e nevojshme, për të çaktivizuar mendjen, të besimit dhe për t'i dhënë hapësirë ​​të besimit si dhe përulësia e Perëndisë, e cila poshtëruar kështu, se ai është njeri në mesin e njerëzve.
Urtësia ose disiplina e jetës është një disiplinë e shkollës – skolastikë – disa të pakuptimta në lidhje me kuptimin e Shkrimit apo natyrës, si një vepër e Perëndisë, por jo për qëllimin përfundimtar të jetës njerëzore.
Dhe krishterimi i jep një impuls të ri: vlera e moral i një personi varet NUK si ndër grekët e dhuratave të tij natyrore apo talenteve, por nga përdorimi, ai i bën ato, Pra, nga liria e tij dhe jo nga natyra e tij! Ne lënë hierarkike botën aristokratike greke. duke pretenduar të krishterët, se Logos – Pra hyjnore – nuk është më identike me rendin harmonik botëror si të tillë, por në një natyrë të jashtëzakonshme, në Krishtin, mishëruar! Krishterimi zëvendësoi doktrinën anonim e shpëtimit të grekëve nga premtimi, se jemi të shpëtuar nga Krishti si një person. Personi njerëzor është rritur nga krishterimi. Dinjiteti i njeriut është i njëjtë për të gjithë. Të gjithë njerëzit janë të barabartë. Liria dhe nuk natyra është më themeli i njerëzimit!
Krishterimi pranon Ndërgjegjja një vend të rëndësishëm. Për shkak se mendja është më e lartë se letrën e ligjit, shkruan atë praktikisht ka oferta në jetën e përditshme para…
Ndryshe Stoics greke premton krishterimin pavdekësia e personit individual. “Dashuria në Zot” dhe “bamirësi” provon nga pikëpamja e të krishterëve të forta se vdekja. “Dashuria në Zot” lejon pavdekësinë e shpirtit, ringjallja e trupit tonë. Në krishterim, unë gjej pavdekësi tim kuazi (jo vetëm my!).

(5)
Im 16. Century besimi i krishterë, e cila ishte objekt i kufizimeve të rrepta të Kishës, në një krizë të rëndë. Gjetjet e reja shkencore janë parimet e kishës në fjalë. Kopernikus (1543) dhe Galileo (1632) hasni Tokën nga qendra e botëkuptimit dhe të vënë diellin në vendin e vet. Gundmauern e vetë krishtërimit ishin tronditur dhe bindja ndaj Perëndisë nuk ishte një gjë e natyrshme. Shkatërrimi i Picture Botërore p.sh.. zëvendësimi i nocionit të botës si një e tërë të rregulluar mirë, në të cilin struktura hapësinore mishëruar një hierarki të përsosjes dhe të vlerave, nga një univers të pafund apo edhe të pafund, e cila nuk është më nga vartësia natyrore, është mbajtur së bashku vetëm me identitetin e komponentëve të tij përfundimtar dhe themelore dhe ligjet, ka lënë një gjendje konfuzioni në mendjet e asaj kohe. Nga tani e tutje, “Metoda eksperimentale” , më parë ishte praktikisht i panjohur, themeli për të ardhmen e shkencës moderne.
Në qoftë se rendi botëror, harmoni, Bukuria dhe mirësia nuk janë të përcaktuara nga Zoti, atëherë njeriu duhet të japë veten jashtë rendit në univers bringen.Um një kuptim të zhgënjyer botëror, ajo kërkon një zhvillim aktiv të rendit botëror.
Immanuel Kant (Kritika e Arsyes së Pastër 1781) formuluar idenë, që e kupton shkenca tani e tutje si një punë e Verknüfung, një sintezë.
Nga tani e tutje, njeriu është vendosur në qendër dhe një flet për filozofinë e humanizmit. Etika e reja humaniste me konceptin e lirisë njerëzore ishte veçanërisht nga Rousseau (1755) i prekur. Ai merrej me çështjen, çfarë është dallimi në mes njerëzve dhe kafshëve? Për Aristotelit, njeriu është i përcaktuar si “i arsyeshëm” rresht. Në Rosseau tipar dallues vendimtare është liri. Njerëzit kanë aftësinë, gjithë jetën e tij të përsosur të gjatë, ndërsa kafsha që nga fillimi dhe në mënyrë të sigurt nga natyra, udhëhiqet nga instinkti, dhe flasin “menjëherë”, nga lindja, është plotësisht. Një kafshë nuk ka liri, përsosje veten. Në natyrën e njeriut është ende atje, por njeriu mund të devijojnë nga rregullat natyrore dhe madje edhe të krijojë një kulturë. Njeriu mund të kënaq në ekseset, ajo është mohuar për kafshë. tek njerëzit “thotë vullnetin as, kur natyra është i heshtur”.
ajo pason: njerëzit janë bartës të tregimit të tyre individuale dhe nuk është historia e shoqërive të tyre – Kultura dhe politika. Pasi nuk ka natyra e njeriut, pasi nuk ka program natyror ose shoqëror mund të bashkangjitni plotësisht atë, është njeriu, burrë apo grua, falas, pafundësisht perfectible dhe jo nga pretenduar, kushtet racore ose të lidhura gjinore preprogrammed. Dhe për shkak se njeriu është i lirë, është i përfshirë në ndonjë kod natyrore ose historike, Njeriu është një qenie morale. Ai ka lirinë për të zgjedhur në mes të veprave të mira dhe të këqija.
Kafsha dhe natyra janë një – Njeriu dhe natyra janë dy…
Por kjo liri e ka lënë që, ku liria e të tjerëve fillon. Kant thirrur në imperativin e tij kategorik 1785 "Vepro vetëm sipas asaj maksimës, nga të njëjtën kohë që ju dëshironi mund të, që të bëhet një ligj universal. "Për këtë arsye ne duhet të tregojmë konsideratë për lirinë e të tjerëve.
Zbatimi i vlerave dhe ideve të Iluminizmit ishin qëllimet e Revolucionit Francez 1789 - Në mënyrë të veçantë të drejtat e njeriut. "liria, barazi, Vëllazëri "ishte motoja e tyre, dinjiteti njerëzor kishin shkruar në pankartat e tyre. Në Paris komiteteve revolucionare dhe shoqëritë popullore siguruar, se edhe të gjitha kishat e kryeqytetit në fund kultin e Qenies Supreme – e arsyes – u shuguruan dhe u prezantua se kulti i dëshmorëve të lirisë në të gjitha seksionet e Parisit. Politikat e hershme feja e revolucionit që synon barazinë e feve dhe eliminuar privilegjet e kishës paaftë.

(6)
Një filozof i postmodernizmit ka qëllim rrëzua vërtetë: Friedrich Nietzsche (1844-1900). "Zoti është i vdekur" – është thënia e tij më të famshme. Ai kritikoi të njëjtën humanizmin dhe racionalizmin: “Nuk ka asgjë jashtë realitetit të jetës, jo për, duke mos përfshirë, jo në qiell, jo në ferr, dhe të gjitha idealet e politikës, Morali dhe feja janë gjë tjetër veçse “idhujt”, gjuhë bombastike metafizike, Fiksioni, nuk kanë asgjë tjetër në mendje, por të largohen për jetën, që më pas të kthehet kundër tij.” Nietzsche mohon kërkimin për një qëllim, që na çliron nga frika. Bota është ndryshe nga një rrëmujë, një shumësi pakalueshëm i forcave, Instinkten, shoots, cila konkurojnë me njëri-tjetrin vazhdimisht. Nietzsche është rekomandimi në e tij “amor fati”, dashur jetën pa kushte, të vjen keq më pak, Shpresojmë më pak, ky realitet, siç është, pak më shumë dhe, nëse është e mundur, për dashuri pa kushte!
Që stimulon shpresojmë kundërshtim me ju! A nuk është që vetëm shkatërruese?
Si psh. pranojë një Holokaustin? A nuk është në lidhje me, për të siguruar mbijetesën e njerëzimit? Është interesi, në bashkëpunim dhe harmoni nuk është më i madh se në konflikt dhe luftë?
Po në lidhje me problemin e shoqërie të drejtë, parimet etike, të cilat janë për të përcaktuar marrëdhëniet midis njerëzve të lirë dhe të barabartë? A duhet të bëjë në mënyrë kolektive dhe të ndajnë atë historinë tonë?
Shumë filozofë kanë menduar për – dhe në sytë e mi çdo njeri është filozofi e tij.
Ne jetojmë në epokën e globalizimit. korporatat ndërkombëtare dhe tregjet financiare të përcaktuar se çfarë po ndodh në planetin Tokë tonë. Ne individ është ndonjë ndikim në çështjet botërore është tërhequr në masë të madhe. Rritja ose vdekja është filozofia e konkurrencës globale. Teknologjia luan një rol gjithnjë e më të rëndësishëm. Rritet ose të vdesin është bërë forca absolute dhe natyra e shoqërive tona. Teknika është një fund i mirë në vetvete. Objektivat më të larta në përputhje me ekzistencën e vazhdueshme të njerëzimit, nuk ka më.

(7)
Dhe pasi që unë duhet të kërkoj: Man - një shënim e evolucionit?
(shih poezinë time këtu)

Një zgjidhje mund të jetë unike im: kur kam zgjidhur me veten time, për të kuptuar tjetrin, në qoftë se unë zgjerojë fushën time të përvojës, në qoftë se unë të kapërcyer të veçantë gjendjen time origjinale dhe kështu gelange të njëjtën kohë me një konsideratë të mundësive më të pasur tej dhe, të cilat ata prej gjithë njerëzimit janë…

CIAO Hans

www.pdf24.org    Dërgo Neni tualëve PDF   
Faqet: 1 2 Tjetër

Faqja tjeter »

Kjo faqe punëson Wavatars plugin nga Shamus Rinj.