За историјата на смрт …

Некогаш 1996, кога го презеде првото мојот HTML експерименти, Јас некогаш биле со историјата на умирање, Смрт, и жалост зафатен (види тука). Јас сум уште се фасцинирани од страна на промени во нашите морални концепти во различни периоди од нашата историја. Стариот Хераклит бил во право, кога тврдел: "Panta Rhei – Сè што се иселија и ништо не останува.” И, сè е предмет на просторот и времето. Не постои општа апсолутна вечни вистини! [Но, зад и во исто време во непрестајна проток е единица: Единство во разновидност и разноликост во единство.]

Па дојдов сега на книгата на Роберт Fossier: “Живот во средниот век”, Пајпер Verlag. Минхен 2008, 496 Страни, 22,90 Еврото.

Fossier чуда: Како тогаш да живее простиот народ? И тој ни кажува за историјата на секојдневниот живот во средниот век.

Најдов посебно поглавје за крајот на животот поинтересен. Еве некои клучни точки…

Секој знае, дека тој мора да умрат, но смртта ја има во својот живот [можеби] најважната улога. Грчко-римското општество во антиката протерани своите мртви во гробишта, кои лежеа по улиците или да се изолира од град. Во непосредна близина и соседството на мртвите беше поштеден.

Само победата на христијанството и Црквата 6. Век се менува оваа опција во основа. Мртвите се најдоа во средината на живеење на нивните место за одмор во дворот на црквата, јавна но света област, што претставува неприкосновена прибежиште за заедницата на живите. Во дворот на црквата, Собранието на село или населба се сретнаа, имаше како одлуки на интересот на Заедницата, датумот на гроздобер пронајдена или одлучи, на денот на нападот на нишан. Во овој дел, кој беше еден од своите имоти, може да се шири својата порака најдобро Црквата.

И она што беше нивната порака: што е значително – Душа и тело се целосно одвоени, и само на последниот суд тие ќе се вратат заедно. Ова верување во задгробниот беше луѓето да стане извор на страв и надеж (концептот на душата во приказната се види тука). Сликите на Ероним Бош (1450-1516) документирање на разни маки на пеколот: Слики. Смрт како кошмар визија беше за долго време на еден од четирите јавачи на апокалипсата (Војна, Глад, Штетници, Смрт). Никој не може да избега од пресудата на Страшниот суд, а со тоа што беше, за да се трансформира оваа толку необјаснива смрт во пожелно нов почеток. Бидејќи дури Platonists и Августин тоа го најави: Смртта е само еден “Транзиција” – транзиција предводена од страна на судот во вечноста? Нов почеток на животот, на до денес доделува будистички спокојство, имаше на Советите на 5. Протерани од христијанската догма век. Христијанските на средниот век живее во постојан страв, да се обложувале со многу гревови неговите шанси за спас. За да се спаси душата на вечен одмор, може да се чита на смрт requiems. Не е само, така што ужалените, често одговори на високо немудро донира измачувани од страв од умирање со големо разочарување. Вие би можеле да се обидат, на “Правото на жалба” за да се покаже. Исто така, учествува во крстоносна војна вети искоренување на сите гревови.

Смрт беше вграден во рамките на традицијата: семејството и селото биле присутни на смртта куќа или следната врата на една театарска постановка. Ова беше особено спојувањето на Заедницата. Еве овој идеал на мирна смрт во својот кревет, веројатно исклучок, а. Смрт беше насекаде во средновековниот свет. И во прилог на добро регулирана “добра смрт” имало и други: починати новороденчиња имаше често добиваат итен крштевање, кој исто така може да се практикува од страна на мирјаните, што беше неопходно, но, за да се избегне навек. Осудени на смрт беа да се извини и да се обеси со благослов на Црквата на бесилка.

Но што е со жртви на насилство, беа убиени без последната молитва. Таа задушени во Чистилиште, до незадоволство на Создателот се утврдат. Но, меѓу нив беше и презумпцијата на невиност: им беше дозволено да биде погребан во осветена земја. Самоубиства, сепак христијански погреб беше одбиен. Самоубиство претстави монструозно злосторство против Бога е. Стана позната, проклето сопственото тело како криминалец, ја влечеше над ридот и Дејл и обесен јавно.

Во средниот век, само на клада осуди беа запалени. Кремирање на мртвите не беше вообичаено. Погреби беа придружувани од страна на црковна ритуал на погребната поворка: култот на мртвите беше од ожалостените, Гробари, Zimmerleuten, Мртов чувари и сите, што требаше да се направи со обреди жалост, вклучувајќи црквата луѓе, остварува. Преку обреди беше “Жалост” Доне.

Вечен живот или вечна осуда – Крајот на 12. Век црквата била свесна за дилема, и дојде до идејата за трет пат: прочистување чистилиштето. И кога има навистина имаше уште една шанса, да избега навек. За статии, кои припаѓале на починатиот (z.B. Ноктите), една конечно презеде контакт со задгробниот живот на, она што Црквата го осуди како Nekromanie и вештерство. Од страна на црковните реликвии биле празнувани аџилак и се препорачува за проштавање на гревовите.

Верувам, денес еден човек не може да го замисли постојана стравови на луѓето во средниот век се спушти до гроб толку убава. Но, ова влијаеше на целиот живот на човекот во средниот век. Моќта на Црквата беше сеприсутен и да се консолидираат нивната моќ, тие мораа да се потпрат на стравови на луѓето. И оваа ера траеше околу 1.000 Години! Тешко да се поверува. Црквата беше камен на сопнување за развојот и дека се потребни за влијанието врз Арапи во Шпанија, за да се спаси познавање на античкиот свет. Може да се турка назад само кога влијанието на црквата од просветителскиот, слободниот развој на науката и филозофијата е можно. 1.000 Години владеел со црковна филозофијата на Ориген, Плотин, Августин, THOMAS V. Aquin u.a. (види тука)

И покрај сите овие мрачни феномени беше Среден век повеќе од илјада години, не само на “Мрачното доба”. Во средниот век, луѓето живееле и создаде во многу области на темелите на нашата денес. Тие се поставија темелите на нашата сегашна цивилизација. Тие се изградени првите манастири, подоцна првиот градови и работат во земјоделството, сточарството. Нови технологии – знае z.B. тркало на вода – нашле својот пат и земјоделски техники се подобрени (Опрема, Одгледување три-поле, меѓу другите).

Да се ​​разбере порано се за современиот човек односите на моќ во општеството: на црковна власт – застапуван од страна на папи, и световната власт – претставена од страна на императорите и нивните вазали. И двајцата биле во средниот век постојано се во судир, а силата се заниша од една страна до друга пати. Имаше ропство (Романскиот Schiau - - изведено од латинскиот sclavus на етничката група на средниот век таканаречените Словени; потекнува од борбите против Словените во Ottos 10. Век) покрај селанец крепосништвото. Кметови им беше дозволено да се вработи и Frondienste обработуваат земјата на земјопоседници и живеат од производите на оваа работа. Доминантна одбор- и економскиот систем на средниот век е феудализмот.

Мислам дека тоа е секогаш интересно, со нашата историја, материјалната и духовната, начините и моралот низ вековите, договор. Дури и денес не може да тврдат за себе, да биде последниот збор на вистината. Нашето општество се менува. Нашите современите претстави на социјалните соживот, ние ќе го фрли на dustbin на историјата утре! Што изучување на историјата покажува особено, е оваа промена. Бидејќи јас сум уште и да каже, Семејството или капитализмот и слободната пазарна економија, Север-југ или нашите сегашни концептот за демократија или што и да може да биде повеќе, би непроменлива реалност. Приказната покажува нешто сосема друго. Јас сум на мислење, секој човек е свој филозоф. Туку и за неговото верување тој треба знаење, Знаење, која му овозможува на, да се скрши мразот, Да ја обликуваат иднината…

Исто така би сакал моето мало Општо Член: Вечниот Тек - Раѓање, Стареење, Болест, Смрт, Тод ...

CIAO Ханс

www.pdf24.org    Испрати Лас PDF   

Тагови: , , , , , , ,

Остави Одговори

XHTML: Можете да ги користите овие тагови:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Овој сајт вработува Wavatars додаток од Shamus Младите.